Fi propriul tau agent! Gaseste jobul ideal folosind atitudinea potrivita

jobalegere
0

Cine are grija de cariera ta – seful? Mai mult ca sigur ca nu! Contabilul firmei? Sigur – nu! Agentiile pentru angajarea fortelor de munca se pare ca au interesul de a te ajuta, dar sunt impiedicate si platite de companiile angajatoare.

De altfel, acestia pot fi foarte draguti si politicosi cu tine, dar spre sfarsitul zilei de munca, scopul lor este acela de a plasa cat mai multi candidati si de a colecta onorariul lor.

Este timpul sa gandesti ca un om de afaceri, cu abilitati potrivite pentru piata afacerilor. Este timpul sa te gandesti la cariera ta ca la un potential risc, iar la tine ca fiind cel care crediteaza. In aceasta afacere TU esti propriul agent.

Invata sa iti urmaresti propriile tale interese, chiar si atunci cand oferi viitorului tau angajator acea combinatie de pasiune, creativitate, aptitudini si experienta. Fiind propriul tau agent, fii cu ochii in patru atunci cand vine vorba de negociere – marcheaza-ti cele mai importante valori pentru tine si telurile tale – foloseste informatia cu grija, la momentul potrivit.

Un agent isi cunoaste clientul
Tu ca agent vei dori cea mai precisa infoarmatie despre ce fel de candidat esti. Orice agent poate spune o „cifra”, dar gasindu-ti salariul pe care ti-l doriti pe piata valorilor este mult mai usor sa gasesti ceva care sa se potrivesca cu valorile si telurile tale. Cu cat raspunzi mai bine la cateva intrebari esentiale, cu atat vei ajunge sa fii un agent propriu mai bun (pentru tine).

  • Cine esti tu profesional vorbind?
    Care sunt aptitudinile tale?
    Unde vrei sa fii?

Iti doresti sa lucrezi intr-un mediu degajat, sa fii sef sau sa lucrezi intr-un mediu foarte bine structurat? Ti-ar placea sa lucrezi peste program sau doresti pur si simplu sa te duci la serviciu ca sa ai de unde sa te intorci?

Cauti un loc de munca care sa te ajute sa faci un pas spre mai bine (fata de ultimul loc de munca) sau te gandesti sa gasesti ceva si sa inveti ceva nou pentru cariera ta? Ai fi dispus, chiar, sa iei totul de la inceput cu scopul de a intra intr-o companie mare/cunoscuta?

Cunoscandu-te pe tine insuti – ceea ce este important pentru tine: la ce poti renunta pentru a obtine ceea ce iti doresti? Stabilindu-ti propriile standarde pentru ceea ce este important pentru un „job” este primul pas pe care tu il faci spre o slujba de viitor. Apoi, tu ca agent poti determina daca si cum standardele tale se intrepatrund cu valorile companiei angajatoare.

Cum iti poti cunoaste propriile tale standarde? Compara probleme cum ar fi anumite aspecte ale companiei cu ceea ce iti place sau nu pe plan profesional. Esti o persoana introvertita care prefera sa lucreze pe cont propriu sau o persoana extrovertita careia ii place munca in echipa? Provocarea pe plan professional este mai importanta pentru tine decat banii? Esti dornic sa faci parte dintr-o companie de servicii rapide, cu angajati care nu au prea multa experienta, dar sunt oameni energici sau cauti un loc de munca mult mai matur si/sau cu un mediu asemanator?

Nu vei fii multumit intr-o companie atunci cand esti facut pentru alta.

Astfel ca in procesul tau de cautare, asigura-te de faptul ca ai cautat toate indiciile care sa te ajute in evaluarea pozitiei tale intr-o companie. Faptul ca esti propriul tau agent inseamna ca esti onest si stii cu siguranta ceea ce iti doresti si cauti locul potrivit ca sa-l obtii.

Ce este/ce inseamna succesul pentru tine?
Deci, ce inseamna succesul pentru tine? E vorba despre bani, putere, influenta, munca interesanta, o viata cumpatata, creatie si inspiratie; sau o combinatie din toate acestea? Multi oameni definesc succesul ca fiind compus din bani si responsabilitate. Dar standardele succesului pot varia foarte mult – de fapt, „decaderea” este deseori simplul rezultat al diferentei dintre standardele individului si cele ale companiei. Ca sa fii intr-adevar fericit trebuie sa gasesti un mediu in care criteriile tale de succes se potrivesc cu cele ale companiei sau invers.

Pentru ce tip de companie (sau departament) ai dori sa lucrezi?
Poate ca esti deja in locul potrivit sau poate ca esti pregatit de o schimbare. Agentiile de plasare a fortei de munca te pot trimite la un interviu, dar nu te pot asigura ca acolo vei gasi un mediu cultural potrivit pentru tine. TU, ca propriu agent, va trebui sa te pregatesti sa gasesti tipul potrivit de companie pentru tine.

Leave us a comment